onsdag 25 april 2012

Varför är kampsport så underhållande?

Detta är min första blogg så språket kanske inte är det bästa.

Tänkte börja med att säga att jag är nästan fanatiskt intresserad av MMA (Mixed Martial Art), K-1 och Boxning (inte så mycket längre).
Nu är det mestadels MMA som gäller eftersom K-1 hade finansiella problem vilket ledde till att de tog paus.

För er som inte känner till MMA så är ju det en kampsportsgren som blandar stående fighting med brottning/jujutsu. Den största ligan och även fighting företag är UFC (Ultimate Fighting Championship) som har explosions artat växt de senaste åren och satt både K-1 och World Boxing organisationerna i ekonomiskt knipa.

UFC kommer ursprungligen från en underground version där alla olika stilar möttes för att göra upp om vilken kampsportsgren som var den bästa. Det fanns inte speciellt många regler men desto fler gentlemans överenskommelser mellan fighters inför varje match. Detta ledde till en mycket råare sport än de flesta som till slut resulterade i att sporten förbjöds i majoriteten av USAs delstater.
Senare köptes UFC upp av 2 bröder som bestämde sig för att göra sporten till någonting stort. Man satte den förre delägaren Dana White vid rodret som president men tog på sig att driva företaget rent finansiellt.

Man skapade då viktklasser gjorde vissa förändringar i reglerna för att snygga till sporten. Nu har MMA blivit en sport som oftast mixar Boxning, Kickboxning och Brasillian Jujutsu eller Amerikansk Wrestling. Denna förändring har skapat de absolut tuffaste och mest vältränade atleter i någon sport.

Det finns en sak som jag med många inte gillar med UFC som med andra kampsportsgrenar och det är att det är en så kallade bedömningssport. Denna kategori delar den med konståkning och hästdressyr vilket kanske inte känns direkt lockande. Vad detta betyder är att en person kan vinna även om majoriteten av åskådare tycker annorlunda. Man har alltså 3 bedömningsdommare som ska räkna poäng baserat på antal träffade slag, sparkar samt nedtagningar men eftersom bedömaren många gånger skaffar sig en favorit så kan poängen fördelas felaktigt.
Man borde ta fram ett system för allt som ger ett poäng samt enbart sätta någon med en klickräknare eller bygga att datoriserat system som gör detta då man då tar bort egen känsla från bedömningen.

De personer som kanske inte följer UFC eller andra MMA organisationer finner det mycket underhållande för att det är explosivt och för att det är en hög sannolikhet för KO. Men när man börjar titta på sporten lite närmare så börjar man uppskatta andra saker så som finess, förmåga att följa gameplan, flexibel anpassning osv osv.

Idag finns det 3 stora MMA organisationer och det är Strikeforce, UFC och Bellator. Alla arbetar ungefär på samma sätt men UFC är fortfarande störst.

Det som är tråkigt med de 3 ovan nämnda inom MMA samt alla World boxning organisationer är det som var det bästa med K-1. Vem som helst får inte möte vem som helst utan det handlar om matchning. Detta leder till att många fighters alrdig får chansen att visa vad de går för eftersom någon har tyckt att han/hon inte skulle ge en bra match emot eventuell bälteshållare eller dylikt.
I K-1 så plockar man poäng genom att vinna matcher under säsongens turneringar och på så sätt placerar sig till "the final 16" som tävlar i final. En annan skillnad är att en K-1 fighter måste köra 3 match för att vinna en deltävling som körs under 1 dag.

Detta gav en liten bild om Kampsport ur min egen vinkel. Det bubblar rätt mycket tankar som saker och ting så förhoppningsvis kommer jag att orka skriva ned dessa tankar här och få utlopp för eventuellt behov att diskutera ämnen.

4 kommentarer:

  1. Inom taekwondon har det kommit en ny typ av väst med tillhörande strumpor som registrerar träffar. Dom heter daedovästar. Det borde ju funka med strumpor och handskar som registrerar träffar som man kan använda utan motsvarande väst. Angående matchning och seriesystem och dylikt så är det väl pengarna som styr allt så det är som det är. I tkd är det ju tre poängdomare där minst två måste registrera träff för poäng, vet inte hur det funkar inom mma.

    Hannes.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle förstås hjälpa väldigt mycket om man kunde registrera träffarna men jag tror att det kombineras med en kamera som registrerar var träffen sker. Annars blir det poäng för antal slag och inte träffar. Man måste ju se till att det inte är blockade slag. Nedtagningar är ju lite svårare att mäta. Men som sagt ett datoriserat system som fångar förutbestämda mönster via kamera i kombination med handskar som registrerar träff.

      Radera
  2. Har uppdaterat mej lite mer på sporten nu. Kan hålla med om att det är rätt knivigt att poängbedöma det hela, det är ju väldigt mycket som är dolt också. Och snabbt går det. fick ingen kläm på hur många domare det var och hur dom hade möjlighet att se vad som händer. Nej man får nog dessvärre leva med att det är en bedömningssport. Det är ju iofs. lika för alla.

    SvaraRadera
  3. Det är 3 domare som dömmer som sitter utanför buren. Ja jag tror ju inte direkt att jag kan påverka sporten utan tycker bara att det är synd.
    När det gäller lika för alla så har det visat sig t o m vid titel matcher att man har dömt fel. Då mycket hänger på om det är hemma fight för någon boxare eller rent av dömmer i favör för en viss typ av publik. Boxning bedömdes inte från början, då var det en rond och antingen så gick du i golvet eller så gav du upp.

    SvaraRadera